Online VVN Opfriscursus breidt uit met vragen voor fietsers

VVN directeur Cohen roept fietsbranche op in actie te komen

De vorig jaar geïntroduceerde online Opfriscursus van Veilig Verkeer Nederland (VVN) is inmiddels 310.000 keer gedaan. Dit heeft onze verwachtingen van de gratis online cursus overtroffen. De test is vanaf vandaag uitgebreid met vragen specifiek voor fietsers. VVN ziet de noodzaak voor de uitbreiding met fietsvragen na de bekendmaking vorige week van de dodelijke verkeersslachtoffercijfers. Onder oudere fietsers is dit opnieuw fors gestegen met ruim 11% naar 135 in 2015.

Een groot deel van de ongevallen vindt plaats met een e-bike. Nieuwe bestuurders van e-bikes worden vaak verrast door de snelheid die hiermee gehaald kan worden. Ook bij het op- en afstappen gebeuren veel ongevallen. Daarnaast is het voor andere weggebruikers moeilijk om de snelheid van e-bikes in te schatten als bijvoorbeeld hun wegen kruisen. De verkoop van e-bikes blijft jaarlijks toenemen. In 2015 werden 276.000 nieuwe e-bikes verkocht. Daarmee was de e-bike goed voor 28% van het aantal verkochte fietsen (2013: 19%, 2014: 21%). Felix Cohen, directeur Veilig Verkeer Nederland roept de fietsbranche op om samen met VVN in actie te komen. "Het kan niet zo zijn dat nieuwe e-bikers zomaar de weg op worden gestuurd. Vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid zou de fietsbranche iedere koper van een e-bike in de gelegenheid moeten stellen om een korte training te volgen."

De VVN Opfriscursus bestaat uit drie stappen: de gratis online test, lokale theoriecursus en een mogelijkheid tot een praktijkrit met de auto of fiets. Het Verbond van verzekeraars, partner van de VVN Opfriscursus geeft via verzekeraars Allianz, ASR en ZLM € 20,- korting aan deelnemers die, na het volgen van de lokale theoriecursus voor de auto, een praktijkrit doen.

Omdat niet iedereen een lokale theoriecursus wil volgen om de regels toegelicht te krijgen, heeft Veilig Verkeer Nederland samen met PLUS Magazine een special gemaakt over verkeer en verkeersregels. Dit informatieve  magazine  bevat 100 pagina’s over de veranderde regels en verkeersadviezen voor alle vervoerstypen. Het magazine ligt vanaf september in het tijdschriftenschap bij de boekhandels en supermarkten.